arrow-left-lightarrow-leftarrow-right-lightarrow-rightarrow-thin-left arrow-thin-right browser-search cup heart indicator laptop layers layout-4boxes layout-sideleft mail-heart mail map-pin mixer mouse nav paintbucket pencil-ruler phone picture play video
Insights On Topic

Kom in beweging

In 4 stappen naar het realiseren van je droom
Tekst: CRIS J. ZOMERDIJK

Je wilt je ondernemerschap versterken, je team of organisatie vernieuwen. Hoe doe je dat in een wereld die zo snel verandert dat je moet blijven bewegen en zelfs moet rennen om de ontwikkelingen te kunnen bijbenen? Hoe krijg je meer energie, motivatie en succes? En hoe activeer je anderen om mee te bewegen? Tijdens het trainen voor en lopen van de marathon, merkte ik hoe je succesvol verandering kunt realiseren. Ik deel deze inzichten graag met andere ondernemers, vernieuwers en veranderaars. In vier stappen begeleid ik je: van het visualiseren van je droom tot het realiseren ervan en het inspireren van anderen.

STAP 1: Laat je hart spreken
Veel veranderingen starten vanuit prestatie-dwang (= moeten). Prestatiedrang (= willen) is sterker; daarbij draait het immers om jouw drijfveren en bezieling. Ga op zoek naar je droom, je passie en je drijfveren. Daarmee creëer je een aansprekend perspectief. In mijn geval ging het om het verkennen van mijn sportieve grens en het neerzetten van een nieuwe prestatie.

Veel veranderinitiatieven zijn gevat in notities en PowerPoint presentaties; ze doen een beroep op je ratio. Maar voor succesvolle verandering moet je ook je minder bewuste brein beïnvloeden. Hoe doe je dat? Visualiseer de gewenste verandering: hoe ziet het eruit, hoe voelt het, wat gaan anderen ervan merken? Zo spreek je het emotionele deel van je brein aan, het deel dat voor het overgrote deel verantwoordelijk is voor het succesvol veranderen van je gedrag.

STAP 2: Experimenteer en creëer beweging
Wie denkt dat als je maar lang genoeg praat over veranderen er vanzelf iets verandert, komt bedrogen uit. Dat geldt ook voor degene die wacht tot een ander in beweging komt. Blijf dus niet praten over plannen, maar kom in actie. Laat het kind in je los en leer door vallen, opstaan en weer doorgaan. Realiseer je dat zeventig procent van je succes uit trainen bestaat. Om met Loesje te spreken: ‘Soms heb je van die dromen die je wakker houden, totdat je ze uitvoert.’

Vernieuwingstrajecten kosten veel tijd, zijn vaak een lijdensweg en de finish wordt niet altijd gehaald. Ook in de hardloopwereld gold lang de norm dat je vaak veel kilometers moet maken om uiteindelijk een marathon te kunnen uitlopen. De huidige tendens doorbreekt dit paradigma, ook in de wereld van organisatiedeskundigen. Mijn advies: ga experimenteren en leer bijvoorbeeld van startups; die zijn kampioen in wendbaar blijven en zich snel aanpassen.

Drie acties die typerend zijn voor startups en die mij hebben geholpen:

  • Experimenteer: Ga geen uitgebreide plannen schrijven maar begin gewoon, kom in actie! En hou het simpel. Zo sprak ik met mezelf af dat ik korte sprints zou trekken. Dit zorgde ervoor dat ik elke week opnieuw mijn eindresultaat definieerde en soepel bleef veranderen.
  • Snelle en directe feedback: zowel tijdens het lopen als het schrijven heb ik continu om feedback gevraagd. Al in een vroeg stadium heb ik conceptteksten laten lezen aan een diverse groep mensen. Dat is best spannend, want liever rond je eerst je volledige verhaal af. Ik ben er echter van overtuigd dat de tekst nu beter is.
  • Kleine stapjes en continu aanpassen: na elk experiment werkte ik mijn schema bij en noteerde mijn vooruitgang en belangrijkste lessen. Deze notities hing ik op een zichtbare plek zodat ik er regelmatig aan herinnerd werd. Zo’n actie stimuleert je vertrouwen dat je nieuwe gedrag, idee of initiatief zin heeft. Creëer positieve prikkels, stel bijvoorbeeld een muzieklijst samen die jouw positieve energie versterkt. Ook het delen van je vooruitgang via social media levert direct likes en feedback op, waar je weer extra energie en vertrouwen door krijgt.

STAP 3: Herken blokkades en maak olifantenpaadjes
Ondanks alle goede bedoelingen bij de start neemt de motivatie tijdens het veranderproces vaak af. Er ontstaat irritatie en de energie lekt weg. Hoe herken je zulke blokkades? En hoe doorbreek je stagnerende patronen? Houd connectie met je doel en laat je niet teveel afleiden door regels, procedures of reacties van anderen.

Een beetje spanning is gezond, maar luister dus niet teveel naar de ‘muppets’ in je hoofd. Die zijn er debet aan dat je jouw eerdere prestaties toeschrijft aan dom geluk, dat je constant mensen ziet die het beter doen dan jij en dat je steeds maar weer dat stemmetje hoort dat zegt dat je jouw doel toch niet gaat halen. STOP! Je diskwalificeert jezelf en de feedback van anderen en doet jezelf daarmee tekort. Omring je met geluiden die sterker zijn dan dat vervelende stemmetje en het zal beter met je gaan.

Toon lef en durf burgerlijk ongehoorzaam te zijn. Loop zo nodig langs de randen van de regels, interpreteer ze anders, kies een kortere route naar je doel. Oftewel, creëer olifantenpaadjes (Ter inspiratie: