arrow-left-lightarrow-leftarrow-right-lightarrow-rightarrow-thin-left arrow-thin-right browser-search cup heart indicator laptop layers layout-4boxes layout-sideleft mail-heart mail map-pin mixer mouse nav paintbucket pencil-ruler phone picture play video
Insights On Topic

De alliantiescan

Succesvol samenwerken met externe partners
Tekst: Frans Stel

Samenwerken in (internationale) allianties en netwerken wordt steeds belangrijker. Het ontwikkelen en vermarkten van nieuwe producten of diensten wordt duurder, ingewikkelder en onzekerder. Er zijn vaak meerdere vakgebieden nodig, terwijl er minder tijd is om de ontwikkelkosten terug te verdienen. In een onzekere wereld kunnen strategieën niet langer vooraf geformuleerd worden. Een meer flexibele strategische aanpak is nodig, gebaseerd op trial-and error-experimenten met partners en snel en pragmatisch aanpassen aan veranderende omstandigheden.

Effectief samenwerken in allianties en netwerken is essentieel, maar verloopt dikwijls problematisch. Het is een vak apart. Daarom heb ik een alliantiescan ontwikkeld waarmee je vooraf kunt bepalen of partners goed bij jouw bedrijf / organisatie passen.

Van eigenwijs naar samen wijs
Het wel of niet slagen van allianties staat of valt dikwijls bij de mensen die erbij betrokken zijn. Daarom is de alliantiescan gericht op personen én teams. Vier niveaus van analyse zijn van belang voor succesvolle implementatie van allianties:

 1. Individueel
  Bijvoorbeeld de motivatie van de ondernemer of alliantiemanager
 2. Team
  Hoe werkt het team van de geallieerde bedrijven samen?
 3. Organisatie
  Levert een combinatie van verschillende organisatieculturen van de samenwerkende bedrijven meerwaarde op?
 4. Netwerk
  Hoe kunnen netwerken van partners elkaar versterken?

Om effectief te kunnen samenwerken met externe partners zijn zowel ‘harde’ organisatorische aspecten als ‘zachte’ interpersoonlijke aspecten van belang. Alleen als een bedrijf in staat is om de gezamenlijke doelen van een partnerschap te communiceren, zal het de hearts & minds van de partners winnen. Dit is nodig om voldoende loyaliteit en inzet op lange termijn te krijgen van alle partners. Of zoals Sinek het zegt: “We follow those who lead, not because we have to, but because we want to. We follow those who lead not for them, but for ourselves."

“We follow those who lead, not because we have to, but because we want to. We follow those who lead not for them, but for ourselves”

Ook succesvol samenwerken met externe partners?

Gebruik de alliantiescan. Deze onderscheidt voor de onderdelen Analyse, Verbinding, Vernieuwing en Resultaten drie indicatoren. Alle indicatoren hangen met elkaar samen en maken de analyse. Hoe meer indicatoren als ongunstig beoordeeld worden, des te risicovoller de alliantie is. Hoe gunstiger, des te groter de kans van slagen.

Download de alliantiescan

Nieuwe inzichten
Het gebruik van de alliantiescan levert veel nieuwe inzichten op. Zo worden in de praktijk vaak enkele indicatoren vergeten of onderbelicht. De scan levert een mooi overzicht van zowel de partnerselectie als een inschatting van het toekomstig functioneren van de alliantie. De scan wordt onder andere gebruikt om:

 • vaardigheden te trainen op het gebied van alliantiemanagement, zodat je beter voorbereid partners kunt zoeken en effectiever met hen kunt samenwerken;
 • technologieoverdracht van en naar partners te bespreken;
 • inzichtelijk te maken welke businessmodellen haalbaar zijn;
 • te bekijken wat de do’s & don’ts zijn bij leiding geven aan een divers team met verschillende (buitenlandse) partners.

We breiden ons onderzoek uit en zoeken nog aanvullende (internationale) cases. Ook vinden we het leuk om je mening te horen over onze alliantiescan. Wat herken je? Wat mis je? Heb je nieuwe ideeën? Laat het ons weten!

WIE Frans Stel

WAT Ruim tien jaar zelfstandig consultant en trainer-coach bij CreateNewBusiness BV.
Daarnaast lector International Business aan Avans Hogescholen. Passie voor het vergroten van de effectiviteit van ondernemende teams en co-innovatie allianties. Wetenschappelijke validering van Insights Discovery instrumenten via de universiteiten van Groningen, Twente en Tilburg.

WAAROM Een bijdrage leveren aan het oplossen van duurzame vraagstukken door middel van onderzoek, training en onderwijs. Mensen maken het verschil. Daarom is het identificeren en ontwikkelen van competenties van personen en teams essentieel voor het vertalen van science & technology naar internationale marktkansen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *